sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Palmikkosukat
Palmikkosukat
Lanka: Vuorelman Veto
Puikot: kolmoset
Menekki: molemmat sukat tehty omasta 100g:n vyyhdistä ja lankaa jäi kummastakin jäljelle
Fiilis: TYKKÄÄN!

Sain päähäni idean, että haluan tehdä sukat, joissa menee toisessa reunassa palmikkokuvio, joka muodostaisi vähän niinkuin kaksinkertaista pallerokuviota. Etsin netistä erilaisia palmikkovaihtoehtoja, ja lopulta törmäsin tämän malliin. Joskus olen sormikkaisiin käyttänyt samantapaista kuviota, mutta yhden silmukan sijaan kuvio on tehty kahdella silmukalla yhtä aikaa, niin että kuvio on paksumman näköistä (ymmärtääkö kukaan mitä mä höpisen?). Joulun tienoilla valmistui toinen sukka, toisen jäivät odottamaan valmistumistaan eiliseen asti. Palmikkokuvio oli kiva ja aika helppokin tehdä ja Veto on kiva lanka neuloa. Ja toi väri on niin oikea lilansävy, kerrassaan ihana!


Voisin pikkusen ohjeen tapasta koittaa vääntää. Olen yleensä sellanen neuloja, joka ei kauhean tarkkoja ohjeita tee ja yleensä kirjottelen ohjetta sitä mukaan johonki lähimmälle paperille kun ensimmäinen sukka valmistuu, että osaan sitten tehdä toisen samalla tapaa :)

Eli: luodaan ensin neljälle puikolle jokaiselle 18 silmukkaa. Aloitetaan tekemään 2o2n neulosta niin että puikon aloittaa ja lopettaa aina 1 nurja (eli siis 1n2o2n...2o1n). Tehdään 7 kerrosta ja kavennetaan 7:llä kerroksella oikean jalan sukkaa tehdessä 1 silmukka toisen ja neljännen puikon lopusta (vasemman jalan sukassa sitten kavennukset ensimmäisellä ja kolmannella puikolla) -> nyt puikoilla 18-17-18-17

Aloitetaan kuvio. Oikean jalan sukassa se tulee puikolle 3 ja vasemman jalan sukassa puikolle 4. Kannattaa tässä vaiheessa siirtää kuviopuikolle (kolmos tai nelospuikolta, riippuen kumpi on kuviopuikko niin siltä toiselta) 2 silmukkaa, helpompi tehdä. Eli siis nyt kolmannella puikolla neulotaan ensin 3s oikein, sitten tehdään alapuoleisen kaavion mukaan alin rivi ja kaavion jälkeen vielä 3s oikein. Muutoin neulotaan koko ajan sukkaa oikein, paitsi kuviokohdassa.

Toistetaan kuviota, kunnen kerroksia on yhteensä 40. Kerroksella 41 kavennentaan taas 2silmukkaa pois. Itse kavensin oikean jalan sukassa kakkospuikon lopussa ja nelospuikon lopussa kummassakin yhden pois neulomalla 2s oikein yhteen. Vasemman jalan sukassa ykköspuikon alussa ja kolmospuikon alussa sama homma. Jatketaan. Seuraava kavennus kerroksella 61, jolloin oikean jalan sukassa ykköspuikon ja kolmospuikon alussa kavennukset ja vasemman jalan sukassa kakkospuikon ja nelospuikon lopussa. Viimeinen kavennus vielä kerroksella 81 jolloin kavennukset samallatapaa kuin kerroksella 41. Jatketaan neulomista kunnes kerroksia on kasassa 90. (en muuten tiedä miten tarpeellisia nuo kavennukset on, mutta itse paksupohkeisena tykkään kaventaa muutaman silmukan pois koska taas jalkaterä ei ole niin leveä, eli oman maun mukaan voipi kavennella, enemmänkin ja tiheämminkin jos tarpeelliseksi näkee tai jättää kaventatta noinkaan paljoa)

Nyt puikot 1 ja 2 aloittavat kantapään. Silmukoita puikoilla tässä vaiheessa yhteensä 32. Neulotaan 26 kerrosta ja jaetaan 9-14-9 eli kantapään kavennukset. Kavennetaan siis kummastakin reunasta 9 silmukkaa pois. Kun kantapäänkavennukset tehny niin poimitaan kantalapun reunoista kummaltakin puolelta 14 silmukkaa ja jaetaan jäljelle jääneet kantapään silmukat näille kahdelle puikolle joilla äsken poimittiin. Jatketaan neulomista kaikille puikoilla, tehden mallineuletta taas. Kavennetaan joka toinen kerros näiltä puikoilta joille äsken poimittiin 1s niin että lopulta puikoilla on enää 15s. (tässä vaiheessa siis puikot jotka ei osallistuneet kantapäähän niin niillä yhteensä 32 s ja kantapäätä tehneillä puikoilla kummallakin 15s). Tehdään yhteensä 65 kerrosta tai niin pitkälle kun oma jalka vaatii. Kärkikavennukset tein tavalliseen tapaan eli kavensin joko puikon lopusta kolmanneksi viimeisen yhteen toiseksi viimeisen kanssa tai puikon alussa toisen ja kolmanne silmukan yhteen. Mallineuletta tein kavennuksista huolimatta loppuun asti. Kun silmukoita on enää 2 per puikko, katkaistaan lanka ja vedetään se loppujen silmukoiden läpi ja päätellään.

Valmis! On mulla vähän vielä harjoittelemista näiden ohjeiden kirjoittamisessa. Mutta kutakuinkin tuohon tapaan, olen sitä mieltä, että neulomisessa on oikein vähän improvisoida ja tehdä niinkuin itsestä parhaalta tuntuu samalla kun neule edistyy :)


1 kommentti:

Saga kirjoitti...

Hennille olisi tunnustus blogissani