tiistai 31. joulukuuta 2013

Vuonna 2013

Vuosi vaihtuu ja on aika tehdä katsausta siihen, mitä kaikkea tänä vuonna onkaan oikein tehty. Keskityn lähinnä nyt tähän käsityöpuoleen, vaikka vähän listaan loppuun muitakin tänä vuonna tapahtuneita juttusia. Pääpiste pidetään kuitenkin siinä, mitä olen tänä vuonna saanut käsilläni tehtyä. En ole aikaisemmin kunnolla tämmöisiä vuosikatsauksia harrastanutkaan ja olipa hauska käydä koneen uumenista läpi vuoden aikana otettuja kuvia ja katsoa mitä kaikkea sitä onkaan saanut aikaiseksi.


Kaiken kaikkiaan tämä vuosi on ollut käsitöiden suhteen erittäin tuottoisa. Syksyllä 2012 uudelleen syttynyt käsityöinnostus jatkui koko vuoden ja tuntuu onneksi jatkuvan edelleen. Luulen että koulun vaihdolla on ollut asiaan positiivinen vaikutus, sillä nyt kun opinnot eivät enää liity käsitöihin, tulee niitä innoissaan tehtyä vapaa-ajalla enemmän. Muotoiluopintovuonnahan en kauheasti enää iltaisin tai viikonloppuisin jaksanut kutimiin tarttua, kun koulu on oli niin tekemispuoleista. Nyt tradenomiopintojen aikana käsityöt ovat rentoutumiskeino ja luennoilla ne takaavat keskittymiskyvyn. 


Vuonna 2013 tein varmasti tähän astisesti suurimmat käsityöni. Suurin niistä oli varmasti violetti kolmiohuivi, joka onkin ollut ahkerassa käytössä valmistumisestaan asti. Toisena ylpeyytenä mainittakoon kirjottu pikkuliina, jonka sain kesän aikana valmiiksi. Innostuin myös entistä enemmän kirjoneuleista ja kirjoneuleisia juttuja tulikin tehtyä useampia. Sukat ovat edelleen suosiossa ja vuoden aikana valmistuikin monta monta sukkaparia. Ompelukone hurisi myös suht ahkerasti ja ainakin muutama uusi laukku tuli tehtyä. Sisustelin asuntoani myös ahkerasti keväällä, syksyllä ja jouluntullen ja pari uutta verhoakin tuli ikkunaan tehtyä. Pieniä muutoksia tapahtui asunnossa muutenkin ja kesällä parvekettakin tuli sisustettua ahkerasti.


Virkkauskin alkoi kiehtoa ja matonkuteesta tuli virkattua uusi matto sekä vielä täällä esittelemätön kori. Ranne vaan ei tahdo vieläkään oikein tuosta virkkauksesta tykätä, eli neulepuoli on ehkä kuitenkin enemmän mun juttu. Tammikuussa vannoin ostolakon nimeen, mutta tunnustettava on että useampi uusi kilo lankaa on tullut vuoden mittaan ostettua. Tosin vanhoja varastojakin on yritetty kovasti tuhoa. Innostuin bambupuikoista ja melkein kaikki neuleet onkin nyt tullut neulottua bambuisilla puikoilla metallisten sijaan.  


Summataanpa yhteen siis tänä vuonna valmistuneet:

21 paria villasukkia
1 virkatut tossut
2 sormikkaat
8 pipoa
3 kolmiohuivia
2 nyplättyä liinaa
6 virkattua pannulappua
1 parvekkeen matto
monta kymmentä uutta korttia
2 rusettilaukkua
2 ostoskassia ja parit pienet pussukat
kasa uusia sohvatyynyjä
ommeltu pöytäliina + istuintyynyjen päälliset
tuunattu kalenteri
kirjottu pikkuliina

no okei, eihän se summa nyt ihan valtava ole, kesä oli varsinkin neuleiden suhteen tosi hiljaista aikaa. Mutta silti kun selailin noita kuvatiedostoja niin tuntui että vuoteen on kyllä mahtunut aika paljon kaikkia käsitöitä. Isompia ja pienempiä, helpoimpia ja vaikeita. Ihan kaikkia pienimpiä juttuja en varmaan muistanut edes listata.


Niin ja on tähän vuoteen mahtnut paljon käsitöittenkin lisäksi. Kevät leikittiin koulussa yritystä ja sen puitteissa tehtiin parin päivän mittainen messumatka Liettuaan. Bussilla läpi Baltian, iltaisia hotellihippaloita, vähän ostoksia ja ikimuistoinen messupäivä. Kesä kului nopeasti töissä, eri työpaikkoja kertyi kesään yhteensä neljä. Varmasti yksi elämäni kiireisimmistä kesistä. Syksyn tullen koulussa perustettiin osuuskunta ja koko syksy menikin enemmän tai vähemmän toimimman käynnistämiseen. Pari Tallinnanreissua tuli vuoden mittaan tehtyä sekä pieniä reissuja ympäri kotimaata. Pieniä kiukkupuuskia on vuoteen mahtunut, mutta satakertainen määrä niitä hyviä naurun hetkiä. Mitään elämää suuremmin mullistavaa ei ole tapahtunut, vaan vuosi oli sellainen normaali tasapaksu paketti.

Innostuin vuoden aikana frisbeegolfista, kirjoneuleista, aikaisista heräämisistä, Minionsseista, Pinterestistä, ranskalaisistaleteistä, leipomisesta, automatkoista ja Olipa kerran -sarjasta. Lintsailin kevään jälkeen säännöllisesti karkkilakosta, vietin juhannuksen teltassa nukkuen, aloitin joulunfiilistelyn lokakuussa, nautin vapaapäivistä ja täytin kalenteriani. Suurin henkinen kasvu tapahtui varmaan siinä, että olen vuoden aikana alkanut pitää ennen niin suuresti inhoamastani sinapista. Tai no, kai sitä muutakin kasvua on tapahtunut. Loppupäätelmänä vuosi 2013 jää mieleen ahkeruudesta ja vastaanotan uuden vuoden vastaan iloisin mielin. Jännityksellä odotan, mitä kaikkea se tuo tullesaan ja miten hyvä neulevuosi siitä on tulossa.

Onnellista Uutta Vuotta 2014!

Ei kommentteja: