sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Joulua kohti ja jouluinen koti
Tälläiset pitkät viikonloput ovat kyllä aikast kivoja. Vaikka varsinaisia kokonaisia vapaapäiviä ei täällä ole ollutkaan kuin yksi. Itsenäisyyspäivän aloitin perinteisesti kirkossa. Tai itse asiassa kahdessakin. Meidän lippukunnassa on tapana, että partiolaiset hoitavat itsenäisyyspäivänä paikkakunnan sankarihaudoilla kynttilöiden sytytykset, kirkossa kolehdinkannon ja sen jälkeen lippukulkueen sankarihaudoille seppeleenlaskuihin. Minä olen ottanut tavaksi käydä kummassakin kirkossa kun ne kätevästi ovat peräkkäin ja niinpä hommaa riitti aamusta iltapäivään. Illalla tehtiin kotona poikaystävän kanssa kummallekkin omat pellilliset (mun uunipelti on siis pienempi kuin se perinteinen koko, eli ei siis nyt oikeasti pellillisen kokoisia) herkkupizzoja, pelattiin muutama erä yatzia ja katseltiin itsenäisyyspäivän vastaanottoa. Useamminkin saisi olla tuollaisia konsertteja ohjelmassa, kivaa vaihtelu siihen perinteiseen tanssin katseluun. Puvut eivät kuitenkaan tänä vuonna olleet ihan niin hienoja kuin ennen, eli kyllä se kunnon juhlapukeutuminen on enemmän mieleeni.
Lauantai aamupäivä hurahti töissä ja kaupungilla kierrellessä. Käytiin ostamassa mulle joululahja, nyt pitää koittaa unohtaa mitä paketin sisällä on jouluun mennessä, niin voi sitten oikein kunnolla yllättyä aattona. Katseltiin lätkää tai no siis mies katto, mulla oli omat ohjelmat ruutu.fi:n kautta kuulokkeet päässä. Sellainen kunnon leppoinen ilta siis. Meinasi muuten iskeä ahdistus tuolla keskustassa, hirveästi ihmisiä liikkeellä. Tän takia mä pyrin hoitamaan jouluostokset jo hyvissä ajoin ennen joulukuuta, en vaan kestä tuota joulukuunviikkojen kauppojen ruuhkaa.
Toinen adventti osottautuikin astetta paremmaksi sunnuntaiksi. Ilman herätyskelloakin herättiin jo kahdeksan aikoihin ja ennen puoltapäivää olin ehtinyt leipomaan juustokakun, tiskaamaan tiskit, siivoamaan keittiön ja paketoimaan ensimmäiset joululahjat. Luntakin saatiin pari päivää sitten ja tänään oli jotenkin ihanan sininen päivä pienen lumisateen kera. Käytiin ulkona syömässä ja virkkuukoukkukädessä odoteltiin ystäviä kylään. Juotiin glögiä, herkuteltiin ja höpöteltiin. Tuo kakku oli muuten tosi kokeilu, joka voisi kaivata vähän jatkojalustusta vielä, mutta ihan hyvää noikin. Ja helppo valmistaa, 75 grammaa voita sulatetaan ja sekaan sotketaan noin 200grammaaa piparkakkuja. Painellaan irtopohjavuoan pohjalle. Päälle 2,5dl kermaa vaahdotettua, seassa 1 purkki piparkakun makuista rahkaa. Koska en yhtään tykkää leikkiä liivatteen kanssa niin heitin vielä kerma-rahka seoksen joukkoon veteensekoitettua kermanhyydykejauhetta, valkosuklaanmakuista. En tiedä löytyykö tuollaisia kaupoista, omani olen ostanut maustekutsujen kautta ja todennut nuo jauheet maailman helpoimmiksi. Kakku oli jääkaapissa viitisen tuntia ja ehti hyytyä siinä aikana todella hyvin.

Kaikin puolin koti alkaa olla nyt valmiina jouluun, nostin yhden korituolinkin partsilta sisälle, että sain osan sohvan tyynyistä pois sohvalta kun alkoi olla jo vähän ahdasta. Kynttilöitä on polteltu kovasti viikonlopun aikana ja äidiltä saamani hyasinttikin on kasvanut jo pikkuisen. Leikko-amaryllis-parka nuukahti iltapäivällä, jouluksi pitää ostaa kyllä uusi. Taidan jatkaa nyt joulun lahjaprojekteja, kaikki aika pitää käyttää hyödyksi!

Ei kommentteja: