keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Lankainventaario 2014

Varoitan jo etukäteen, tästä saattaa tulla kilometripostaus. Samanpituisia tekstiviestejä on tullut tänään läheteltyä ja facessa jo poikaystävä sanoi että multa tulee chatissa tekstiä sellasella vauhdilla, että hyvä kun hän ehtii lukea. Oikeastaan olisin halunnu päästä julkaisemaan tämän postauksen jo tänään aamulla, mutta koska eilisillan suunnitelmat menivät uusiksi ystävän ilmestyttyä oveni taakse ja pyytäen sohvapaikkaa yöksi, jäi tämäkin homma vasta tähän iltaan. Ja se hommahan oli lankavarastojen inventointi. Toisaalta, ehkäpä eilen illalla oli tärkeämpää pitää sohvaterapiointia ja katsella piristykseksi satuhäitä kuin yksikseen laskea lankoja. Meinasi tämä homma kyllä siirtyä vielä viikonloppuunkin kun erittäin hämmentävän ja sekalaisen työharjoittelupäivän jälkeen saavuin väsymyksestä itkien kotiin ja olin vakaasti päättänyt, että vaikka millään en jaksaisi, niin kämppä on silti siivottava. Ei siis muutakuin mopit esiin ja puunaamaan. Siivoilun jälkeen pieni päänsärky uhkasi suureta, joten totesin tarvitsevani happihyppelyn ja kävelin lähicittariin ostamaan puhtaan kodin piristykseksi tulppaaneja ja palkitsin itseni vielä pitkästä päivästä suklaalevyllä. Olen yrittänyt pitää linjaa "ei-suklaata-viikolla", mutta tällaisen päivän jälkeen ne pari palaa tuntuvat hyvin ansaituilta. Kauppareissusta ja ehkäpä tuosta pakkasestakin piristyneenä päätin, että tämä inventaario toteutetaan just nyt eikä enää jätetä sitä roikkumaan. Tuumasta toimeen siis!


Mä olen koittanut kerätä tähän ihanaan lankakoriini sellaisia lankoja, joista olen ajatellut seuraavaksi jotain neuloa. Nyt kori kuitenkin pursuili yli reunojensa ja uusimmat lankaostokset eivät mahtuneet siihen enää ollenkaan. Monta viikkoa olen tätä epämääräistä kasaa jo katsellut ja miettinyt, että jotain on tehtävä.


Eikä mun langat tosiaan kaikki tuossa korissa ole. Ehei, niitä löytyy vielä kaksi laatikollista lisää. Aika pieni määrä loppujen lopuksi, mutta nuo koritkin on ängetty niin täyteen, että hyvä kun ne pysyivät vielä kasassa. Lisäksi koppien pohjilla lojui jo unholaan jääneitä lankoja, eli kai se kerran vuodessa on käydä kaikki läpi ja katsoa, millaisen lankavaraston sitä on itselleen kerännyt.


Kopat lattialle kipattua. Tässä vaiheessa homma tuntui jotenkin epätoivoiselta, mistä lähteä liikkeelle, mitä kaikilla tällä lankamäärällä tehdä, miksi mulla ylipäätään on tämmöinenkin kerä, mitä tästä voisi tehdä? Lähdin säntillisesti keräämään samanlaatuisia lankoja kasoisin ympäri lattiaa ja samalla mietin, mitkä langat pääsisivät nyt vuorostaan koriin asti eli mistä voisi mitäkin neuloa.


Epämääräisiä sukkalankoja löytyi aika kasat. On Windiä, Cloudia, Palinoa, Baby Merinoa ja jotain tuntematontakin. Näissä langoissa on kaikissa se hyvä puoli, että ne eivät sisällä kovin paljoa villaa ja lähinnä se villa on pehmeää merinoa, eli näistä kaikista saa tehtyä pehmeitä sukkia tai lapasia. Muutama kerä näistä hyppäsi koriin, toiset laitettiin laatikkoon.


Seuraavaksi kasa Nalle-lankaa. Värejä oli onneksi vähemmän kuin muistin ja edelleenkin kaikki ovat sellaisia mistä pidän. Uskon siis, että vielä joku päivä nämä kaikki päätyvät puikoille. Tuo limenvihreä alkaa taas yllättävästi kiehtoa, ihan niinkuin joka kevät. Vaikka iloitsenkin siitä että vihdoin saatiin lunta ja kunnon talvi, niin silti pikkuisen jo haaveilen keväästä ja vihreän sävyistä. 


Huiveihin sopivia lankoja on kertynyt myös useamman kerän tai vyyhdin verran ja näistä kaikista haluaisin tehdä huivin vaikka just nyt heti. Vaan onhan ne huivit sen verran työläitä, että ehkä tämä haave ei kuitenkaan ihan vielä tämän kevään aikana toteudu. Näistäkin himoitsen tuota vihreää ja siihen löysin itseasissa jo sopivan mallinkin. Eli se kyllä varmasti menee toteutukseen. Tuo pinkkivyyhtikin on niin ihana, kauhulla vaan odotan kun se pitää muuttaa keräksi ennen neulomista. Tuota harmaata kerää laitoin yksi ilta vyyhdiltä pois about 40 minuuttia ja tämän jälkeen kädet olivat ihan jumissa. Sellainen kerinnässä auttava laite olisi kyllä kätevä!


Hmm, tämä kuva näytti kameran näytöllä aika paljon paremmalta, mutta menkööt nyt tämäkin. Sitä perinteisintä eli Novitan Seiskaveikkaa. Värejä löytyi yllättävän paljon, mutta tämä on kyllä mun lempparisukkalanka, sanoi muut mitä hyvänsä. Yksi sukkatilaus olisi näistä odottamassa ja toisia sukkia suunnittelin vielä itselleni. Vaikka juuri päätin, että yhtään sukkaparia en kyllä tarvitse itselleni lisää, mutta onhan niitä sukkia kiva tehdä ja säilöä sitten vaikka tulevaisuutta varten. Ai miten niin hamsteri luonteeltaan? Olihan mulla Hamtaro-puku abipäivänäkin...


Ja sitten nämä sekalaiset. Mikä siinä onkin, että aina näitä kerän loppuja jää ja jotenkin niitä ei vain osaa heittää poiskaan. Nyt kyllä muutaman nakkasin roskiin, mutta toiset säästin ajatuksella "näistähän saa vaikka sukkiin raitoja". Epäilen kyllä että niitä raitasukkia ei tule koskaan tehtyä ja jämälankoprojektitkaan ei houkuttele. Tämmöisiä pieniä nöttösiä olisi yksi iso pussillinen kellarikomerossakin... Joitain keriä jäi kokonaan kuvaamattakin, sellaisia yksittäisiä tai muuten vain omituisia. Niin ja kaikki Woolit, niitä löytyi muutama kerä.


Löytyi niistä laatikoista sitten vielä keskeneräisiä käsitöitäkin. Osa varmasti jo vuodelta 2010. Parit keskeneräiset lapaset, yksi pariton sukka, aloitettu tuubihuivi ja saumanompelusta odottava hiuspanta. Värttinästäkin löytyy vähän kehrättyä lankaa, joka on siihen unohtunut. Harvemmin enää nykyään jää näitä keskeneräisiä mutta sitten on näitä ikuisuuksia vanhoja, jotka vaan ovat jääneet roikkumaan. Tähän voisi vielä lisätä pari virkattua projektia sekä yhden keittiöpyyhkeen tekeleen. Nekin kaikki pikkuisen kesken ja vasta viime kesänä aloitettuja. Puhuinko juuri itseni pussiin, ehkäpä näitä siis jää edelleenkin roikkumaan, vaikka suurinosa tuleekin valmiiksi asti.


Siisti kori, jossa odottaa langat moneen suunnitteilla olevaan juttuun. Tuosta tuubi-langasta en kyllä tiedä, se vain unohtui kuvaan. Sarjaa "ostin kun halvalla sai". Inventaarion lopputulos oli se, että tällä hetkellä lankaa löytyy noin seitsemän ja puoli kiloa. Jäin sentään alle kymmeneen, mutta kyllä tuokin määrä pikkuisen hirvittää. Yhtään uutta kerää tänne huusholliin ei tarvitsisi tänä vuonna kantaa, vaikka juuri viikonloppuna kuolasin prisman lankahyllyllä uutuusvärejä. Pari työtä on puikoilla tällä hetkellä, pari odottaa päättelyä ja yhdet tilaussukat lupasin toimittaa noin kolmessa viikossa. Seuraavien viikkojen neulonta lista on siis erittäin selvä ja senkin jälkeen haaveita noista olemassa olevista langoista löytyy. Ehkä se langanostolakko on siis paikoillaan. Hauskaa oli tällaista inventaariota taas tehdä, ensi vuonna sitten taas. Silloin katsotaan, onko lankakilot vuoden aikana vähentyneet vai sittenkin kaikista lupauksista huolimatta lisääntyneet.

Nyt mä suljen tämän sanaisen arkkuni ja keitän itselleni vielä lämpimät kaakaot ennen nukkumaanmenoa. Toivon, että huominen on paljon rauhallisempi päivä ja odotan jo kovasti iltaa, jolloin rakas harrastukseni nypläys taas jatkuu. Joku uusi työ olisi sielläkin keksittävä...

Ei kommentteja: