torstai 27. joulukuuta 2012

Palmikkolapaset


Nämä varmasti uskaltaa laittaa tänne jo eli lahjan saaja on varmaankin jo avannut lahjansa. Muutama jouluinen kuvakin vielä. Jouluruoka alkoi tänään valua jo ulos korvista (no ei nyt sentään ihan) ja suklaataki olen syöny varmasti paljon enemmän ku piti (tai no ei ehkä sittenkään, mutta hei, karkkilakon jälkeinen karkkihimottomuus on kyllä jo ohitettu). Pelkona on se että saanko kaikki ostetut namut edes syötyä ennenkuin lakko jatkuu taas. Joulu meni läheisten ihmisten seurassa, aatto oli aika tavallinen päivä lukuunottamatta niitä lahjoja. Joita muuten sain aika kivasti, olen tainnut olla kiltti tyttö. Joululahjalistan toiveitakin pukki oli ilmeisesti lukenut kun moni toive täyttyi, kiitokset siis siitä! Innolla on katseltu frendit boxin lisämatskuja! Olen ottanut rennosti ja melkein yhden sukankin sain valmiiksi, katsonut monta leffaa ja joulupäivän iltana ehdin nähdä ystäviäkin. Minä kyl tykkään näistä jouluista, sais olla vaikka useemminki ku kerran vuodessa vaan!

Palataanpas näihin lapasiin. Vielä viimeisellä viikolla ennen joulua ehdin siis kuitenkin valmistaa pukinkonttiin jotain itsetehtyä. Nuorimmalle serkulleni nimittäin lapaset. Lanka on pehmeistäkin pehmeintä Dropsin Baby Merinoa, väri beigeä. Olin varautunut kahdella 50 gramman kerällä ja peloissani siitä, riittääkö lanka ollenkaan. Ensimmäisen lapasen valmistuttua jatkoin seuraavaa vielä ensimmäisestä kerästä ja ajattelin että riittäähän se, mutta yllätys oli kyllä suuri, että lapaspari valmistui yhdestä ainoasta kerästä! Parin metrin mittainen pätkä lankaa vielä jäikin! Yksityiskohdaksi tein palmikkoa. Toivottavasti olivat saajalle sopivan kokoiset ja muutenkin mieleiset.

Huomenna tämä tyttö suuntaa alennusmyynteihin, voi kauhistus sentään, pankkitili itkee jo nyt! Hihi!


Muoks! Jonkinnäköistä ohjetta lapasiin löytyy kommenttiboxista!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Tosi nätit lapaset! Kaipailisin ohjetta! Voisitko laittaa? :)

Henni kirjoitti...

Kiitos! Tietysti voin laittaa. Lankana näissä tosiaan on käytetty Dropsin Baby Merinoa ja puikot minulla oli kokoa 3.

Luo puikoille 56 silmukkaa. Oikeaa lapasta tehdessä jaa 12-16-12-16 ja vasenta tehdessä 16-12-16-12. Oikean käden lapasessa palmikko tulee puikolle nro 4 ja vasemmassa kädessä puikolle nro 1.

Resori on tehty 2o2n niin että nurja silmukka aloittaa ja päättää puikon, näin ainaki itselläni puikonvaihtumiskohta ei jää näkyviin. Palmikko puikolla tee 1n2o2n6o2n2o1n. Nuo kuusi oikeaa alkavat siis muodostaa palmikkoa.
Ensimmäinen "palmikkosiirto" tapahtuu kerroksella 10. Oikeassa kädessä palmikko tehdään niin että nostetaan 3 silmukkaa taakse apupuikolle ja neulotaan 3s ja sitten apupuikon silmukat. Vasemmassa kädessä nostetaan 3s eteen, neulotaan 3 ja sitten apupuikon silmukat. Palmikoista tulee siis päinvastaiset.

Nämä palmikko siirrot tehdään joka 12sta kerros. Resorin palmikkokierrokset ovat siis 10 ja 22. Tee resoria 30 kerrosta ja aloita sitten oikeaneule, jättäen palmikon kummaltakin puolelta kaksi nurjaa silmukkaa edelleenkin nurjiksi.

Kämmenosan palmikkosiirto tulee kerroksilla 4, 16, 28, 40, 52 ja 64. Peukalolle jätetään paikka kerroksella 27, jolloin oikeassa kädessä kakkospuikon lopulta neulotaan 8s apulangalla ja poimitaan silmukat takaisin ja neulotaan ne uudelleen lapastenlangalla. Vasemmassa kädessä peukalo tulee kolmannen puikon alkuun, 8silmukkaa myöskin.
Kun kerroksia on yhteensä 70 niin kärkikavennukset. Kun kavennusten jälkeen silmukoita on jäljellä enää 8, katkaistaan lanka ja vedetään se jäljellä olevien silmukoiden läpi.

Peukalo tehdään niin, että otetaan apulanka pois ja poimitaan siitä jääneet silmukat (alhaalta 8 ja ylhäältä 7). Lisäksi sivuilta otetaan vielä 3s niin että yhteissilmukkamäärä on 21. Nämä jaetaan kolmelle puikolle ja aloitetaan oikeaneule ja tehdään niin pitkälle että peukalo peittyy (muistaakseni itselläni kerroksia oli jotain kolmisenkymmentä). Viimeisillä kierroksilla voidaan kaventaan joka puikolta muutama s ja sitten vain katkaistaan lanka ja vedetään se jäljelle jääneiden silmukoiden läpi. Päättelyt ja lapaset ovat valmiit :)

Silmukka- ja kerrosmääräthän ovat toki ihan muuteltavissa langan ja oman kädenkoon mukaan, itse usein sovittelen keskeneräistä työtä että saan siitä sopivan kokoisen. Toivottavasti tuosta sentään ymmärtää tuon palmikkoidean :)

Maija kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Oikein kaunis malli. Yritän neuloa ensimmäisiä palmikkolapasiani, saa nähdä millaiset tulee :)

Henni kirjoitti...

Toivottavasti onnistut :)