keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Kehräystä osa 2


Viime viikonloppuna oli kehruukurssin toinen kurssiviikonloppu. Otin viikonlopun tavoitteeksi opetella rukilla kehräystä, koska edellisellä pätkällä en vielä rukkia kokeillut ollenkaan. Materiaalina oli Tampereen messuilta ostamaani merinovillaa. Kiekko oli kuin iso rulla ja merinokuitu todella pitkää. Jaoin kiekkoa ohuempiin pienempiin osiin, jotta kehräys onnistuisi helpommin. Ja sitten rukin kimppuun!


Siellä se menee! Alkuvaikeuksien jälkeen löytyi rukista oikea kierremäärä ja huopakin alkoi pysyä paremmin hyppysissä. Aika monesti sain kyllä kuidut katkaistua, mutta ei se mitään, peruutetaan vähän ja yritetään uudelleen.


Loppua kohti syntynyt lanka alkoi olla jo aika tasapaksuista. Parin tunnin aherruksen jälkeen sain syntymään noin 50 grammaa lankaa. Eihän se kovin ohutta vielä ole ja löytyy sieltä muutama paksumpi kohtakin, mutta ensimmäiseksi rukkikokeiluksi, olen siihen oikein tyytyväinen. Ja tuo väri on niin ihana! Varsinaisella itse karstatulla lampaan/alpakan villalla en rukkia kokeillut, eli voipi olla, että se olisi ollut vielä vähän vaikeampaa kuin tuosta pitkästä kuidusta kehrääminen.


Sunnuntaina koitin samaa vielä värttinällä. En ollut koskenut värttinään sitten ensimmäisen kurssipätkän ja ihmettelinkin miten hyvin sain silläkin lankaa syntymään! Rukilta lanka otettiin pois, laitettiin vipsinpuuhun, pestiin ja annettiin kuivua. Liikakierteet siitä tasoittuivat ja loput otin pois siinä vaiheessa kuin tein langasta kerän.


Mitähän siitä nyt tekisi? On se ainakin tosi pehmeää, pipo ehkäpä?

Vähän pitkähkö postaustauko taas takana, pahoittelut! Viimeiset viikot ovat olleet ihan hullun kiireisiä, koulussa pitkiä päiviä, töitä, pikkujoulua, korttiaskarteluja, partiohommia yms. Huomenna syksyn viimeinen koulupäivä, ensi viikko vierähtää vielä töissä ja sitten alkaisi se joululoma! Oma joulu alkaa olemaan jo aika valmiina, voisin siitä tehdä vaikka oman postauksensa kunhan kerkiän.

Ei kommentteja: