keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Vuonna 2014

On jälleen aika laittaa yksi vuosi pakettiin. Ja millainen vuosi se on ollutkaan. Sanoisin että erittäin tuottelias, varmasti vielä enemmän on puikot heiluneet kuin edellisvuonna. Langan kulutuksia en edes ala laskemaan, mutta kyllä me varmasti noin kymmeneen kiloon päästäisiin! Neulotuttanut on paljon ja onpa tämän vuoden aikana tullut edelleen nyplättyäkin, virkattua ja tehtyä korttiaskartelujakin jonkun verran. Muutama muukin askartelujuttu on vuoteen mahtunut, vaikka kyllä tuo sukkien neulominen on tainnut tänä vuonna viedä eniten tätä käsityöaikaa. Ja sitä aikaahan on otettu milloin mistäkin, on neulottu työpäivän jälkeen iltaisin, istuttu sukkapuikot kädessä viikonloppuisin koko päivät, neulottu parvekkeella helteellä, heiluteltu puikkoja mökki-ympäristössä sekä koulutunneilla. Blogikin on päivittynyt tänä vuonna melko tiuhaa tahtia, vaikken olekaan ottanut tästä mitään stressiä. Uusi kamera on ollut kovassa käytössä ja toivottavasti kuvanlaatu paranee vielä entisestään kun joulupukki toi tänä vuonna lahjaksi kameraan jalankin. Neulontatahti on vuoden mittaan vähän vaihdellut, alkuvuodesta neulotti lähes sukka päivässä, huhtikuussa oli rauhallisempaa, kunnes toukokuussa neuloosi palasi ja kesän kuukaudet pitikin sitten kiirettä. Elo-syyskuussa vähän taukoiltiin taas kunnes lokakuussa vauhti jälleen kiihtyi hiipuen kuitenkin taas joulua kohti. Ja eiköhän se neulomisinto tästä taas pikkuhiljaa löydy.


Vuoden työläimmän projektin tittelin ansaitsee ilman muuta Kesäyön Hullutus, jonka vein kunnialla loppuun määräajassa. 20 työtä valmistui kesä- ja heinäkuun aikana, osa pienempiä ja osa isompia.  Kirjoneuleitakin tuli vuoden aikana muutama tehtyä ja kyllä se vaan niin on että mitä enemmän tekee, niin sitä paremmaksi tulee. Pitsineuleisiin hullaannuin täysillä ja eri pitsisiä sukkia tulikin väsättyä useampi pari. Isoimpiin töihin luettelen myös nuo huivit, jotka tänä vuonna sain valmiiksi, tuo "hiirenkorvat"-niminen on ehdoton lempparini ja alusta asti itse suunnittelemani.


Vuoden aikana valmistuneet:
80 villasukkaa eli 40 paria + kuudet junasukkaparit
7 lapasparia
nyplätty ruusu
pino ylioppilaskortteja
4 huivia
tiskirättejä pari kipaletta
virkattu kori itselleni ja äidilleni
kahdet sormikasparit
yhden pipon ja pari vauvanmyssyä
4 ommeltua kassia; 2 isoa, 2 pientä


Muutama uusi tekniikkakin tuli opeteltua, vaikken vielä tänä vuonnakaan saanut aikaiseksi aloittaa sukkia varpaista vartta kohti. Jätänkin sen taas ensi vuoden haasteeksi, kyllä mä sen vielä joskus aion testata. Erilaisia palmikoita tuli opeteltua syksyn aikana ja Broken seed stitch:ä testailin kesäkuussa. Linen stitch:stä innostuin todella ja pussukkakokeilun jälkeen tuli samalla tekniikalla tehtyä sukat sekä aloitettua keinutuolinmattoa, ikuisuusprojekti joka toivottavasti saadaan valmiiksi kuitenkin alkuvuoden aikana. Huivin reunaa opettelin myös päättelemään joustavammalla tavalla ja jatkossa aion kyllä kaikki huivini päätellä samoin, ei meinaan enää reunat kiristä niin kuin tavallisesti pääteltynä. Tärkkäystäkin testailin tänä vuonna ensimmäisiä kertoja, ensin tammikuussa nyplättyyn ruusuun ja joulukuussa virkattuihin lumihiutaleisiin.


Muita askarteluja:
korvakorut
virkattuja lumihiutaleita kuusenkoristeeksi ja joulukortteihin
nyplätty noita
korttiaskartelut
kevätkimppu
jouluvalopallot


Mieleenpainuvimmat käsityöt:

Karkkineule: 
 Tämä oli varsin hauska projekti, johon lähdin innolla mukaan muutamallakin idealla, mutta päädyin toteuttamaan lopulta vain ranskanpastillilapaset, linen stitchiä käyttäen. Hempeät lapaseni lähtivät kohti Tampereen messuja, jossa ne olivat ehkä pikkuisen piilossa esillä. Palkintoja ei näillä voitettu, mutta niiden lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen oli minulle ihan tarpeeksi iso palkinto, toivottavasti lämmittävät tälläkin hetkellä jonkun käsiä.
Junasukat:
KYH kaipaili jotain pienempiäkin projekteja listalle ja niinpä päädyin neulomaan ensimmäiset junasukkani. Näidenkin tekoa olin pitkään jo miettinyt ja pienet sukat valmistuivatkin nopsaan. Loppuvuodesta neuloin vielä viisi paria lisääkin sukkia, ne odottavat edelleen toimitusta ystäväni lapsen varpaita lämmittämään. Niin ja meidän äitihän innostui junasukista myös ja on nyt neulonut jo kymmeniä pareja paikalliselle synnytysosastolle. Mieletön juttu ja tämä on myös sellaista mitä voisin itsekin ensi vuonna tehdä!
Linen stitch pussukka:
Tähän neuletekniikkaan ihastuin jo viime vuoden puolella ja nyt testailin neuloa pienen palan yhtenä KYH-projektina. Palasesta syntyi pieni pussukka ja ihastuin helppoon tekniikkaan ikiajoiksi. Pinta näyttää vähän jopa virkatulta, vaikka neuloen se syntyy erittäin helposti!


Ensi vuotta ajatellen mulla on jo muutama ajatus. Ensinnäkin voisin yrittää neuloa vähän isompia ja pitkäkestoisempia projekteja. Niin kuin vaikka lisää huiveja! Tai sitten vihdoin sen villatakin. Sukkia on nyt tullut viimeisen parin vuoden aikana tehtyä niin paljon, että omat kaapit alkavat jo pursuilla yli ja vaikka olen tänäkin vuonna useammat sukat lahjaksikin antanut, olisi niitä annettavia sukkiakin vielä aika paljon jäljellä. Toinen ajatus ensi vuotta ajatellen on siis ettei enää niin paljon sukkia. Toki niitä kauniita sukkamalleja tulee varmasti vastaan ja jotkut langatkit ovat vain sellaisia, jotka kirkuvat päästä sukiksi eli kyllä niitä sukkia tullaan tottakai tulevaisuudessakin täällä näkemään. Tähän junasukkajuttuun voisin kyllä oikeastikkin lähteä jos aika vaan riittää, mikään ei ole parempi lahja kuin lämmittävät villasukat.

Tänä vuonna olen oppinut tekemään yhden projektin aina loppuun ennen uuden aloittamista. Toki poikkeuksiakin oli, kesäyön hulluttelun aikaan nyt tietenkin. Mutta tätä samaa kaavaan voisin jatkaa jatkossakin, yksi työ ensin valmiiksi ennen toisen aloittamista. Näin ollen niitä keskeneräisiä hommia ei jää pyörimään lankakoriin. Siitä mieleen, että mulla on tosiaan tuolla ainakin parit sukkaparit keskeneräisinä viime tai edellisvuodesta, pitäisikön repäistä ne ensi vuonna valmiiksi asti! Lankahamstarusta koitetaan taas välttää, mutta tiedän jo nyt etten tule pääsemään kevään ja syksyn lankauutuuksien ohi! Malttia siis lankaostoksiin ja koitetaanpas tuhota tuota olemassa olevaa varastoakin taas poispäin. Sieltä löytyy muuten ainakin parit huivilangat jo valmiina!

Ja niin, siis onhan vuoteen mahtunut paljon muutakin kun vain neuleita ja käsitöitä, mutta tämä kooste nyt tuntui painottuvan tuohon kädentaitopuolelle. Alkuvuodesta tuli suoritettu työharjoittelu pankisssa, kevättalvella ostin uudet luistimet ja uskaltauduin monen vuoden tauon jälkeen jäälle ja toukokuussa miekkonen muutti tänne mun kämppään asustelemaan mun kanssa. Kesäloma meni kirjojen parissa, ehdittiin tehdä viikonloppu matka Mikkeliin, pelattiin paljon frisbeegolfia, otsatukka tuli leikattua syksyllä ja kaksi viikkoa myöhemmin alkoi taas sen pois kasvatusprojekti. Koulun kanssa on ollut vähän tuskaista tämä syksy ja iltojen aikana olen katsonut monet uudet ja vanhat lempparisarjat. Herkkulakot eivät tänä vuonna ole pitäneet kertaakaan ja autotallin vuokraus tuntuu melkein vuoden parhaalta päätökseltä! Mitään maata mullistavaa ei tänäkään vuonna tapahtunut, mutta sitten kuitenkin niin paljon kaikkea pientä!

Lopputulemana todettakoon että mennyt vuosi on ollut melko neulepitoinen ja vaikka nyt viimeisen kuukauden aikana olenkin viettänyt taas pienimuotoista neuletaukoa, toivon todella että ensi vuonnakin puikot kilkattavat taas iloiseen tahtiin. Oppari painaa päälle, kouluakin olisi ja töihinkin pitäisi ehtiä, mutta kaipa sitä jostain ehtii sitä neuleaikaakin tekemään itselleen. Ovathan neuleet edelleenkin itselleni se paras rentoutumistapa!

Neulotaan siis paljon ensi vuonnakin! Oikein onnellista uutta vuotta kaikille!


Vuoden 2013 koosteen pääset kurkistamaan täältä

Ei kommentteja: