lauantai 11. toukokuuta 2013

Harjoitusyritysvuosi ja messumatka


Nyt kun tämä ensimmäinen kouluvuosi alkaa olla ohi, voisin vähän valoittaa sitä, että mitä me ollaan koko vuosi oikein puuhailtu. Koulun alussa kaikki meidät uudet oppilaat jaettiin luokkiin ja kerrottiin, että ensimmäisen vuosi tulee pitämään sisällään harjoitusyritystoimintaa. Jokainen luokka perustaa oman leikkiyrityksen ja myy siis leikisti näkymättömiä tuotteita muille. Työt tultaisiin kuitenkin tekemään niin kuin oikeassakin yrityksessä eli yrityksen pyörittämisen kautta opeteltaisiin myös markkinointia ja taloushallintoa. Meidän luokan yrityksen nimeksi tuli MakeaDesign ja myymämme tuotteet olivat ergonomisia ja innovatiivisia design huonekaluja toimistoihin.


Tuotevalikoimaamme keräsimme ympäri internettiä ja valikoimme joukkoon piristäviä ja uudenlaisia toimistotuotteita. Itse olen koko vuoden kuulunut taloustiimiin, koska halusin oppia vähän enemmän taloudenpidosta, mutta olen myös vastannut yrityksemme mainosmateriaaleista. Yllä oleva yleismainos on minun tekemäni.

Harjoitusyritysvuosi on pitänyt sisällään myyntikilpailuja, asiakaspäiviä ja messuja. Meidän luokka vetäisi melkein kaikista voitot ja suurin juttu oli varmasti tuo messuvoitto. Minä vastasin messuosastomme ulkonäöstä ja muunmuassa messuille vierailleet lukiolaiset eli siis asiakkaat äänestivät meidän messuosaston parhaaksi. Koulussamme järjestetyillä messuilla nappasimme siis voiton ja tästä saimme palkinnoksi messumatkan kansainvälisille harjoitusyritys messuille Liettuaan. Lähes koko alkukevät meni valmistautuessa tähän koitokseen ja muutama viikko sitten tosiaan käytiin parin päivän reissulle Liettussa.


Kansainvälisillä messuilla käytössämme oli isompi osasto, mutta perusteet mitä osastolle vietiin olivat melkolailla samoja kuin omissa pikkumessuissammekin. Yllä suunnitelmaa siitä, miltä messuosasto tulisi näyttämään ja tämän pohjalta aika pitkälti mentiinkin. Paikan päällä tosin muutama asia muuttui, mutta ei kovin radikaalisti.


Osaston rakentelua. Valkoiset seinät eivät innostaneeet ja päädyttiin teippaamaan osaston seinät täyteen meidän logon väristä tapettia.


Tehtailtiin noita paperinarupalloja pari päivää ennen lähtöä. Aika sotkuista hommaa oli, mutta lopputuloksesta tuli kyllä kiva. Laitoimme kahteen ryppääseen noita roikkumaan messuosaston katosta. Tuosta nurkasta myös tykkään, johon tuli koko tuotevalikoima näkyviin, joskus liian suuret tulosteet eivät ole huono asia.Ja miltä se sitten valmiina näytti. Tuotiin kaikki nuo huonekalut mukanamme Suomesta, koulusta saatiin lainaksi aika paljon kaikkea. Sen lisäksi että edustimme omaa harjoitusyritystämme, jaettiin messuvieraille materiaalia myös tästä meidän kotikaupungista sekä koulusta. Aika paljon erinäköisiä osastoja messuilta löytyi, suurinosa muista yrityksistä oli Italiasta, Romaniasta, Latviasta ja Liettuasta. Meidän messuosasto erottui muista mielestäni kivasti edukseen. Pidimme paikanpäällä arvontaa, jaoimme karkkeja ja otimme kuvia ihmisistä istumassa noissa säkkituoleissa. Kauppaa täälläkin käytiin leikkirahoilla ja saimme myyntiä melkein samanverran kuin koko yrityksemme oli tehnyt koko vuonna. Parit voitotkin nappasimme, tosin näillä messuille jaettiin palkintoja niin paljon, että jokainen yritys taisi jonkun saada. Ja olihan meillä tietysti aivan mielettömän mukava messumatka!

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen kouluvuosi on ollut todella opettava. Koulun alkaessa tällainen harjoitusyritys-toiminta tuli kaikille vähän yllätyksenä ja määrällisesti sitä oli koko vuoden aikana todella paljon. Oli kuitenkin hauskaa työskennellä koko vuosi kuten oikeassakin yrityksesssä ja ryhmätyötaitoja olemme oppineet kyllä varmasti todella paljon. Pidän muutenkin tällaisesta oppimistavasta, että opitaan tekemällä eikä vain lukemalla teoriaa. Syksyllä päästäänkin sitten hyödyntämään ensimmäisen vuoden oppeja ihan oikeasti kun edessä on oikean osuuskunnan perustaminen.

Messuille tekemäni posteri

Ei kommentteja: